Veilig handelen

Een belangrijk hoofdstuk; veilig handelen. En hoewel jijzelf verantwoordelijk bent voor een transactie te verkoper en koper willen wij je wat praktische tips geven. Je kunt heel veel online regelen maar toch kan het gebeuren dat je slachtoffer wordt van een onveilige transactie. Dat willen wij (en jij) natuurlijk voorkomen.

Om je te helpen hebben wij hieronder enkele tips opgeschreven die nuttig zijn. Lees ze eens rustig door, je wordt wijzer en bent beter beschermd met kennis.

 

Tip 1 De droom advertentie

Is een aanbod, aanbieding te mooi om waar te zijn?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo, dus vertrouw dat niet zomaar. Stel kritische vragen over herkomst en waarom iets verkocht wordt. Dit blijft een tip die altijd geldt ook in het dagelijkse leven. Laat je niet bedotten!

 

Tip 2 Check de aanbieder

Wat bedoelen wij? Check of de persoon echt is. Dat kan tegenwoordig een stuk makkelijk en ook met online tools. De politie heeft een website waar je verkopergegevens kunt controleren. Super gaaf, en kan veel ellende voorkomen.

https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html

Check verkoper gegevens

Je kunt ook profiel foto's controleren via Google. Stel dat iemand een copy foto gebruikt van bijvoorbeeld iemand anders. Google heeft een heel coole tool daarvoor.

Google zoek op afbeelingen (en dan andersom, jij upload een profiel foto om te checken of de persoon bestaat)

  1. Go to Google Images.
  2. Click Search by image Google Lens.
  3. Click Upload a file.
  4. Select an image.
  5. Click Open or Choose.

Google zoeken afbeelding

Afbeelding boven, Google image search klik op het fototoestelletje en upload een profiel foto.

 

Wat ook kan werken is de verkoper checken op Social Media, denk aan Facebook, Instagram, LinkIn. Geen profiel? Vraag je dan af. Klopt dat wel?

 

Tip 4 Deel geen gevoelige gegevens

Auw. Dat is iets waar je eigenlijk altijd scherp op moet zijn. Deel geen PIN code! Deel geen kopie bankpas of rijbewijs. Jij bent de baas van jouw gegevens. Hoe ze vertrouwelijk. Hadden we al gezegd deel niet je PIN code? Natuurlijk doe je dat niet. 

 

Tip 5 Betaal veilig, zorg daarvoor

Veilig betalen hoe dan? Je kunt denken aan een oplossing zoals PayPal, deze bieden koperbescherming, Zorg ervoor dat je beschermd bent.

Natuurlijk betaal je niet in een keer grote bedragen (naar onbekende persoon of bedrijf). Maak afspraken, check verkoper ID, bankrekeningnummer etc. 

 

Help ik ben opgelicht!

Als het toch mis gaat. Is er de politie.

Twijfel niet, als jij denkt dat je bent opgelicht doe dan direct aangifte.

Deze hebben een website waar je online aangifte kunt doen.

https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen

 

Verzamel in zo'n situatie zoveel als mogelijk gegevens over de verkoper. Maak bijvoorbeeld een kopie van de advertentie en bewaar chat, bankgegevens. Na de aangifte zal waarschijnlijk de politie contact met ons opnemen waarna wij tot actie over kunnen gaan. 

Wij zullen dan:

- account van de oplichter verwijderen

- advertentie(s) verwijderen

Bij een strafrechtelijk onderzoek zullen wij de gegevens die bij ons bekend zijn delen met de politie.

 

En... zie je iets verdachts op onze website (bijvoorbeeld een advertentie of profiel dat niet pluis is) meldt dat ons!

 

 

Heb je nog een vraag? Contact ons