Ken jij de term “Euregio”? In een eerder blogartikel hebben wij er al over geschreven. Wellicht is het goed om deze term uit te leggen want wij snappen dat niet iedereen direct weet waarover het gaat.
Het is de term die een verdere samenwerking voorstelt tussen de grensregio’s van Duitsland, Nederland, en België. Welkom in de Euregio, waar de grenzen tussen Duitsland, Nederland, en België vervagen en een uniek platform voor samenwerking en culturele uitwisseling ontstaat. De term "Euregio" is ontstaan in de jaren ‘60 en ‘70 als een samenstelling van "Europe" en "Region". Het was een reflectie van het groeiende besef dat het aanpakken van kwesties op regionaal niveau een effectievere benadering zou moeten zijn. De eerste Euregio, de Euregio Maas-Rijn, ontstond in 1976 tussen Nederland, België, en Duitsland. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis door de Euregio en laten we je kennismaken met enkele opvallende en succesvolle initiatieven die de regio tot een bruisende hub van grensoverschrijdende innovatie maken. Ook met www.marktplaatsduitsland.nl vullen we op deze wij een invalshoek van de Euregio in.
Bron: Euregio.eu
Een van de sprekende voorbeelden van succes binnen de Euregio is de bloeiende euregionale economie. Bedrijven uit Duitsland, Nederland en België slaan de handen ineen om grensoverschrijdend te handelen, wat leidt tot een verhoogde economische groei en werkgelegenheid in de gehele regio. Denk aan lokale ondernemers die profiteren van gestroomlijnde handelsprocessen en een grotere afzetmarkt. Een goed voorbeeld zijn de druk bezochte weekmarkten in de grensregio’s. Vooral rondom de Duitse en Nederlandse grenzen zijn er vele drukbezochte weekmarkten Duitsland . Zowel aan de Nederlandse kant als aan de Duitse kant van de grens.
De website van Euregio lezen? Klik hier.
Een ander hoogtepunt in de Euregio is de succesvolle samenwerking op het gebied van onderwijs. Universiteiten en scholen uit verschillende landen bundelen hun krachten om grensoverschrijdende onderwijsprogramma's aan te bieden. Er vinden geregeld uitwisselingen plaats van studenten uit bijvoorbeeld Nederland en Duitsland. Studenten ervaren zo niet alleen een verrijking van hun leer ervaring, maar worden ook blootgesteld aan verschillende culturen en perspectieven. Altijd goed om je buren goed te kunnen begrijpen. Verstaan is 1, hen ook begrijpen is 2. Door een bredere uitwisseling te faciliteren kan er ook gekeken worden bij elkaars klassenaanpak. Deze is (nog steeds) erg verschillende zowel in Nederland, Duitsland als in België.
Bron: Euregio.eu
Duurzaamheid is een sleutelthema in de Euregio, waar initiatieven gericht op milieubehoud en groene energie bloeien. Denk aan gezamenlijke projecten voor het behoud van natuurgebieden en de ontwikkeling van duurzame energiebronnen die profiteren van gedeelde expertise en middelen. Toch zie je ook een heel andere aanpak van bijvoorbeeld de subsidie op zonnepanelen. In Duitsland gaan ze daar net wat anders/beter mee om dan bijvoorbeeld in Nederland. Dat is ook de reden dat je in het begin van deze eeuw in Duitsland veel eerder en sneller zonnepanelen op daken zag verschijnen. Ook de grote windmolen parken zie je nu veelal in de grensregio.
De Euregio is niet alleen een plek van economische samenwerking; het is ook een podium voor culturele uitwisseling. Lokale festivals, kunsttentoonstellingen en muziekconcerten brengen mensen uit verschillende landen samen. Dit versterkt niet alleen de culturele identiteit van de regio, maar creëert ook een levendige en inclusieve sfeer. De kermissen zijn hier een goed voorbeeld van, in de grensregio’s zijn deze door verschillende nationaliteiten druk bezocht. Een ander voorbeeld zijn de Euregio voetbal toernooien die (deels) gefinancierd worden door overheden. Voetbalteams van verschillende Euregio plaatsen doen zo mee aan leuke toernooien wat de uitwisseling in de regio weer ten goede komt.
Een van de meest tastbare successen van de Euregio is de grenzeloze mobiliteit. Dankzij gecoördineerd openbaar vervoer en grensoverschrijdende fietspaden kunnen mensen zich moeiteloos verplaatsen tussen de landen. Dit bevordert niet alleen het toerisme maar versterkt ook de sociale banden tussen de bewoners. Waar het eerst nog haast onmogelijk was om “even” met de trein naar Duitsland te gaan, is het nu zelfs mogelijk om met een stoptrein vanuit Arnhem Centraal naar Oberhausen te reizen. Dus niet een snelle ICE verbinding, maar een stoptrein die ook de kleinere plaatsen aandoet. Dit maakt het voor scholieren ook mogelijk om over de grens naar school te gaan.
De Euregio is een levendig voorbeeld van hoe samenwerking over grenzen heen tot bloei kan komen. De succesverhalen in economie, onderwijs, duurzaamheid en cultuur tonen aan dat wanneer mensen uit verschillende regio's hun krachten bundelen, er een platform ontstaat voor groei, innovatie en wederzijds begrip. De Euregio, geboren uit de behoefte aan vrede en samenwerking na de oorlog, is uitgegroeid tot een levendig symbool van de Europese eenheid in diversiteit. Het blijft een model voor effectieve regionale samenwerking, waarbij grenzen slechts lijnen op de kaart zijn, niet barrières voor vooruitgang. Dus, welkom in de Euregio, waar samen sterker betekent en waar de toekomst van grensoverschrijdende samenwerking springlevend is!
Wat betekend de Euregio voor jou? Heb je er wat aan? Of zie je het nut er niet van
in? Reageer hieronder!
Reacties