Waarom zijn veel producten goedkoper in Duitsland?

Dit wil ik graag weten

Diversen
14. Jan 2023
5688 bekeken
Waarom zijn veel producten goedkoper in Duitsland?

Je zult je misschien afvragen waarom in hemelsnaam veel producten in Duitsland goedkoper zijn. Zeker met de post corona recente ontwikkelingen zijn de verschillen met Nederland op zijn minst opmerkelijk te noemen.

 

BTW tarieven verschillen

De BTW-tarieven in Duitsland zijn lager omdat de Duitse regering heeft besloten om deze tarieven te verlagen om de consumptie te stimuleren en de economie te ondersteunen. De BTW-tarieven, ook wel de Umsatzsteuer en Mehrwertsteuer genoemd,  in Duitsland zijn in 2019 verlaagd van 19% naar 16% voor standaard goederen en van 7% naar 5% voor basiskwaliteiten. Dit betekent dat klanten in Duitsland veel minder BTW betalen op producten en diensten dan in Nederland. Inmiddels gelden alweer andere tarieven.

Een eenvoudige vergelijking leert ons wat de verschillen zijn:

De huidige BTW-tarieven in Nederland en Duitsland zijn als volgt:

Nederland:

 • 9% voor basiskwaliteiten (bijvoorbeeld voedingsmiddelen, medicijnen)
 • 21% voor standaardgoederen (bijvoorbeeld kleding, elektronica)

 

Bron:  Belastingdienst

Duitsland:

 • 7% voor basiskwaliteiten (bijvoorbeeld voedingsmiddelen, medicijnen)
 • 19% voor standaardgoederen (bijvoorbeeld kleding, elektronica)

 

Het is goed en belangrijk op te merken dat deze tarieven kunnen veranderen. En dat er kleine verschillen kunnen zijn tussen de tarieven in verschillende deelstaten van Duitsland. Let daar op.

Bron: Belastingdienst Duitsland

Grotere schaal

De lagere BTW-tarieven in Duitsland kunnen een van de redenen zijn waarom sommige producten daar goedkoper zijn dan in andere landen. Bovendien kan de concurrentie tussen winkelketens en de grotere economie van schaal ook leiden tot lagere prijzen voor consumenten. Ook de lagere arbeidskosten in Duitsland kunnen een rol spelen in de lagere prijzen voor producten daar. Bovendien kan de Duitse regering ook investeringen doen in de productie van bepaalde goederen, wat kan bijdragen aan lagere prijzen voor consumenten. Dit soort dingen dragen ook bij aan een prijsverschil.

 

Voorbeelden van goedkopere producten

Er zijn uiteraaard voorbeeld van producten die in Duitsland goedkoper zijn. Iets wat ook meespeelt is dat de concurrentie tussen winkelketens is vaak groter. Hierdoor zijn veel producten goedkoper. En niet te vergeten de BTW verschillen maar die hadden we al genoemd.

Als voorbeeld, volgende producten zijn vaak goedkoper in Duitsland:

 • Elektronica, zoals smartphones, laptops, TV's
 • Huishoudelijke artikelen, zoals wasmachines, drogers en koelkasten
 • Auto-onderdelen en -accessoires
 • Cosmetica en parfums
 • Kleding en schoenen
 • Voeding
 • Huis en tuin artikelen
 • Overige consumentengoederen

 

Het is wel belangrijk om te weten dat dit niet altijd het geval is!

Soms kunnen er producten in Nederland goedkoper zijn dan in Duitsland. Goed voorbeeld zijn natuurlijk de kortingsacties (hamsteren!).

Daarom is het altijd aan te raden om te vergelijken voordat je koopt

 

Vandaag in Telegraaf.nl

Toevallig als ik dit schrijf publiceert de Telegraaf een leuk artikel over dit onderwerp. Met dezelfde strekking "Nederlander in Super duurder uit dan in buurlanden". Je kunt eens lekker meelezen (als je toegang hebt natuurlijk). En dit is een bevestiging van onze waarneming; er is voordeel te halen. Kijk over de grens, verruim je keuze en verklein de prijs. Lees het artikel hier.

Telegraaf bericht over Duitsland

Foto (bron Telegraaf.nl): Het bericht in de Telegraaf.nl over dure boodschappen. Inclusief een duidelijke en best wel schokkende prijsvergelijking.

 

Wat denk jij wat zijn jou voorbeelden? Schrijf je reactie hieronder.

Wij zijn heel nieuwsgierig naar jouw ervaringen en wat jij zo allemaal koopt in Duitsland. Wees niet bang, wij bijten niet, schirjf je reactie daarom hieronder :-)

Reacties

Toon
Toon on 8. Aug 2023
Dat producten in Nederland een Nederlands etiket moet hebben is de reinste onzin. Ooit op een Duitse Franse fles wijn een Nederlands woord zien staan. Tandpasta staat op geen enkele tube. En ze zijn er nog meer buitenlandse producten die geen Nederlands etiket hebben. Een drogreden dus.

Schrijf nieuwe reactie

Je moet ingelogd zijn om te reageren. Log in
Categorieën
Shoppen
Shoppen in Duitsland
Marktplaats
Artikelen die jou verder helpen met maken en plaatsen van advertenties
Auto
Deze categorie rangschikt alles wat met auto's te maken heeft. Occasion kopen in Duitsland of gewoon een auto importeren.
Diversen
Blog categorie over diverse onderwerpen
Recente reacties
Dat producten in Nederland een Nederlands etiket moet hebben...
Waarom zijn veel producten goe...